متن کامل
اجرای پوشش کف با موزاییک و محصولات بتنی يكي از رايجترين مصالح ساختمان است . مقاومت موزاییک و محصولات بتنی در برابر سايش، ضربه و مواد شيميايي باعث شده به عنوان يك كفپوش مناسب براي فضاها با كاربري هاي مختلف استفاده شود .
موزاییک داراي شكل هندسي منظم است و برای فضاهاي داخلی به كار ميرود به دلیل مقاومت مناسب در برابر سرما، رطوبت و سايش از مصالح مناسب برای پوشش کف محسوب میشوند .
ابعاد معمول موزاییک ها عبارتاند از ۳۰×۳۰ ،۴۰×۴۰، 6۰×۴۰ ،۵۰×۵۰ و ۶۰×30 سانتيمتر.
مراحل اجراي موزاییک کاری:
- کنترل زیرسازی: قبل از شروع اجرای كفسازي باید بستر مناسب برای اجرا آماده شود و در صورتی که در تأسیسات خاصی مانند آبرو در آن تعبیه شده باشد به کنترل و پوشش موقت آن اقدام کرد. معموال فضاهایی مانند پذیرایی، نشیمن و اتاق خواب، آبرو در نظر گرفته نميشود و در ساختمانهای مسکونی براي آشپزخانه، حمام، توالت و هر فضای دیگری که امکان ریزش آب وجود داشته باشد، آبرو پیشبینی میشود. همانطور که گفته شد قبل از اقدام به كفسازي باید عایق کاری اجرا شود. همچنين قبل از اجراي كفسازي، زيرسازي بايد كنترل شود و در صورتيكه فضا عايق رطوبتي داشت، عملكرد صحيح عايق چك شود.كنترل الگوي كفسازي: پيش از اقدام به اجراي كف، الزم است فضا به دقت اندازه گيري شده و با نقشه ها و الگوي كفسازي تطبيق داده شود. در متداولترين نوع اجراي كفسازي يك حاشيه از موزاییک با رنگ متفاوت از سنگ زمينه در دور تا دور زمينه اجرا ميشود. توجه به ابعاد و اندازه های فضا باعث اجراي زيبا و دقيق الگو و پيشگيري از هدر رفت مصالح ميشود.
- آماده سازی کارگاه: برای انجام عملیاتهای ساختمانی باید ابزار، وسایل، تجهیزات و مصالح موردنیاز در محل کار فراهم باشد.
- تهیه ملات: ملات رایج برای اجرای كفسازي ماسه سیمان است که از مقاومت خوبی برخوردار است و مصرف آن سبب افزایش دوام کف می شود. نسبت سیمان به ماسه در این مالت ۱ به ۵ یا ۱ به ۶ است. با در نظر گرفتن این نسبت ماسه و سیمان را به کارگاه آورده و با استفاده از بیل آنها را بدون استفاده از آب در دو مرحله با هم به خوبی مخلوط کنید. با اضافه کردن آب به مخلوط ماسه سیمان خشک ملات را تهیه کنید. پس از تهيۀ ملات آن را به محل موردنظر برده و با استفاده از کمچه آن را به ضخامت ۲ سانتیمتر روی کف در محلي كه اولين قطعۀ موزاییک قرار ميگيرد پخش کنید. در تصاویر زیر مراحل تهيۀ ملات و ملات ریزی نشان داده شده است.
- اجرای دلیل یا دلیل گذاری: به نوارهایی از موزاییک یا سنگ که درکناره های محل فرش کردن کف قرار میگیرد، دلیل گفته میشود و چون ادامه کار با توجه به این نوارها صورت میگیرد به این عمل دلیل گذاری میگویند.
- بندكشی و دوغاب ریزی: پس از ۱۲ ساعت از اجرای کار موزاییک سطح آنها را خیس کرده و روی آنها دوغاب سیمان سفید میریزند و با تیغة پالستیکی یا جارو، بندها را پر می کنند. دوغاب سيمان از اختالط ماسة ريز دانه الك شده و سيمان به نسبت 4 به 1( 4 پيمانه ماسه و 1 پيمانه سيمان( و آب به دست ميآيد. براي تهيۀ دوغاب سيمان ابتدا مقداري آب آشاميدني را درون استانبولي بريزيد. 1پيمانه سيمان را درون آن ريخته دستكش بپوشيد، و با دست آنرا بهم بزنيد تا خوب مخلوط شود، براي انجام اين كار حتما به اندازه 4 پيمانه ماسه )خاك سنگ( را درون مخلوط ريخته و مجدداً آنرا به هم بزنيد تا مخلوط دوغاب به دست آيد. بايد غلظت دوغاب به نحوي باشد كه هنگام دوغاب ريزي اجزاي تشكيل دهندۀ آن از يكديگر جدا نشوند.تميز كردن سطح كف: در ادامه روی سطح سنگها را پودر سنگ پاشیده وبلافاصله با گونی، تمام سطح را تمیز می کنند.
- نکات مهم اجرایی برای اطمینان از تراز شدن کامل موزاییک: تراز را به صورت چپ و راست روی سطح آن بگذارید تا از تراز شدن آن در دو جهت مطمئن شوید. برای کنترل هم راستا بودن قطعات موزاییک از شمشه ۵/۲ متری استفاده نمایید. ضخامت بندها در ميان قطعات موزاییک بايد كاملا مساوی بوده و هيچگاه نبايد از 5 ميليمتر كمتر و از20 ميليمتر بيشتر باشد.
21 مهر 1397
تعداد بازدید: 8977